Viikon lukijakuva: Salmijärven jäillä

PerheSalmessa

Uudenvuodenpäivänä laskeuduimme Salmijärvelle. Ensimmäistä kertaa Ruskelan vuosina osuimme paikalle, kun jää oli täydellinen luistelua varten. Potkukelkkakin kävi hyvin. 

Otin toistasataa valokuvaa, aurinko paistoi pitkästä aikaa kirkkaasti ja jää peilasi. Lapsilla oli hauskaa.

Muistan omasta lapsuudestani samantapaisen kokemuksen, jossain Uudellamaalla sen on täytynyt olla, mutta en tiedä missä. Järvi oli pieni, toisella rannalla nousi jyrkät kalliot, mökkejä oli myös. Luistelin. Olin siis ainakin viisivuotias, ehkä kymmenen.

MattijaSilvaSalmessa

Kun kotona katselin kuvia, huomasin harmikseni, että kamerani oli jäänyt edelliseltä kerralta vähäresoluutioiseen asentoon. Ei tullut painokelpoisia kuvia.

Yöllä alitajunta kuitenkin toimi ja ymmärsi asian ytimen: resoluutio on sivuseikka. Lähetin aamulla netitse Hesariin kaksi kuvaa. En ollut aikaisemmin lähettänyt.

PojatSalmessa

Ensimmäinen kuva oli itsestäänselvä. Toinen kuva meni siinä ohessa muodon vuoksi.

Kolme tuntia kuvan lähettämisestä minulle soitettiin, että ensimmäinen kuva oli valittu viikon lukijakuvaksi. Se oli se epätarkka ja muutenkin teknisesti vajaa otos, juuri sellainen tyypillinen kuva, jonka luulisi olevan helppo ottaa ja unohtaa, mutta jota varten oikeasti vaadittin se satakunta muuta otosta ennen kuin osui kohdalle. Hesarin paperiversiossa se tummeni vielä pahasti ja kontrastit menivät äärimmilleen. Mutta mitäs siitä.

Näin kirjoitti HS:

”Viikon lukijakuvaksi valittiin Ville Suhosen uudenvuodenpäivänä ottama valokuva Salmijärven jäältä Vihdissä. Kahdeksanvuotias Veikko Suhonen kiisi potkukelkalla järven jäällä yhdessä sisarensa Silvan, 5, kanssa. ”Jää oli peilikirkas ja turvallisen paksu”, Ville Suhonen kertoi. HS:n raati piti kuvan iloisesta ja aurinkoisesta talvitunnelmasta. Viikon lukijakuvan valitsivat kuvatoimittaja Julia Weckman, uutispäällikkö Tero Hakola ja toimittaja Terhi Width.”

Menimme Salmijärven jäille myös seuraavana päivänä ja sitä seuraavana jne.

Lukijakuva