Tuulensieppaaja – kun kaivosyhtiö saapui Hietavaaraan

tuulensieppaaja_kansiNoin kymmenen vuotta sitten aloin kirjoittaa Lappiin sijoittuvaa tarinaa, jossa kansainvälinen kaivosyhtiö Arctic Mining saa luvan aloittaa kaivostoiminnan luonnonsuojelualueen kupeessa, Hietavaaran ympäristössä. Toiminta uhkaa paikallisten asukkaiden elämää.

Nuorten romaani TUULENSIEPPAAJA (2005) on tietysti ensisijaisesti seikkailukertomus tytöstä, joka menettää kotinsa, ja pojasta, joka tajuaa isänsä lyhytnäköisen bisneksen. Mutta nuorethan eivät luovuta, vaan alkavat taistella elinolojensa puolesta. Symboliksi taistelulle nousee pieni uhanalainen naali.

Tarinassa on luonnollisesti myös lappalaista mystiikkaa, mutta kaivosyhtiö toimii niin kuin todellisuudessakin: eipä aikaakaan kun jätealtaat täyttyvät ja vuotavat maastoon. Siinä alkavat mennä niin porot kuin viimeiset naalitkin. Kaivostoiminnan perustamisen kuvauksessa on täytynyt käyttää hiukan dramaturgista pikakelausta, mutta todellisuuden kaivoshitti Talvivaara on kyllä pistänyt aivan toisenlaisen vaihteen päälle manöövereissään eikä sitä ole kirjailijakaan osannut ennakoida

– Mister Trevor, welcome to Lapland, Lindholm sanoi huolellisesti ääntäen. Hän johdatti vieraan kohti Hammaria.

– Mister Trevor, managing director of Arctic Mining Group. And here is mister Hammar, our local right hand.

Hammar ojensi kätensä innokkaasti.

– Aiäm veri häpi tu velkam juu tu Hietavaara. Tis biutiful pleis is tö praid of auö viliz.

kartta

Edellisen kohtauksen tapahtumapaikkana on siis Hietavaaran huippu, jonne on saavuttu helikopterilla. Paikalla ovat myös kunnanjohtaja Mattila ja kunnan tekninen päällikkö Jantunen. Mister Trevor on pukeutunut harmaaseen pikkutakkiin ja hänellä on punavalkoinen solmio, jossa on jalkapallojoukkueen tunnukset. Ei, hän ei ole Manchester Unitedin kannattaja…

Tuulensieppaaja on ollut loppuunmyyty jo vuosikaudet eikä Otava ole ottanut siitä lisää painoksia. Olen saanut siitä enemmän palautetta kuin mistään muusta työstäni. Mahdolliseen elokuvahankkeeseen saatan vielä joskus palata. Nyt se olisi ainakin ajankohtainen – ja tulee olemaan vielä vuosikymmeniä.

https://villesuhonen.net/tuulensieppaaja_index.html

(Ja kirjaston hyllyiltähän sen voi toki löytää. Lukekaa tai antakaa ainakin lapsenne lukea.)