SODAN JA RAUHAN LAPSET (2024)

 

Arkistomateriaaleista koostuva ”Sodan ja rauhan lapset” tarkastelee maailmansotien välistä Suomea ja sen nationalistista ja militaristista lasten kasvatusta propagandistisen kulttuurin kautta.

Elokuvat, valokuvat, radio-ohjelmat, kirjat, lehdet, musiikki sekä myös lasten ja nuorten omat päiväkirjamerkinnät johdattavat näkemään lapsiin asetetut roolimallit, joita ohjailtiin suoraan valtiovallan ja auktoriteettien toimesta. Isänmaan vuoksi uhrautumisesta puhuvat mm. presidentti Risto Ryti, kansanedustaja, pastori Elias Simojoki, kansanrunouden tutkija Elsa Enäjärvi-Haavio sekä marsalkka Mannerheim.

Kasvatus, koulutus, vapaa-ajan järjestötoiminta, urheiluseurat, partio, poika- ja tyttötoiminta tähtäsivät kaikki sotilaalliseen toimintakykyyn, kun sen aika tulee. Lapsilta ja nuorilta odotettiin kuuliaisuutta, uskollisuutta ja rehellisyyttä. Omat tarpeet ja tunteet tuli sivuuttaa, kovienkaan koettelemusten edessä ei purskahdettu itkuun.

”Halusin tehdä tämän elokuvan kertoakseni kuvin ja äänin, kuinka vanhempieni ja isovanhempieni sukupolvilta ei kysytty lapsena tulevaisuuden suunnitelmia. Piti vain uskoa, totella ja olla vaiti. Aikakauden militaristinen kasvatus valmisti 1920-1930 -luvuilla eläneitä lapsia ja nuoria sotaan. Tutkijat ovat kutsuneet tätä sukupolviväkivallaksi.

Sen kahdeksan vuoden aikana, jona elokuvaani on tehty, on militaristinen retoriikka lisääntynyt nykypäivän valtaapitävien suunnalta. Konkreettisiin syihin voidaan aina vedota, mutta samaan aikaan mediassa ja kansalaisten keskuudessakin nationalismin eetos näkyy äkkiä kuin maan johtotähtenä.

Lasten ja nuorten elämään sodat eivät tuo muuta kuin kauhua. Elokuvassani sen voi nähdä heidän silmistään, sadan vuoden takaa.”

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ville Suhonen

Leikkaus: Sanna Liinamaa

Äänisuunnittelu: Pietari Koskinen

Kuvaus: Pekka Uotila

Ääninäyttelijät: Alma Pöysti, Aamu Milonoff, Anna-Sofia Tuominen, Olavi Uusivirta, Taisto Oksanen, Julius Chávez, Samuel Liinamaa

Tuottaja: Jouko Aaltonen

Tuotantoyhtiö: Illume Oy

Levitysyhtiö: Pirkanmaan elokuvakeskus, Illume Oy

Maailmanensi-ilta 26.1.2024 IFFR International Film Festival Rotterdam Big Screen Competition

Suomen ensi-ilta 31.1.2024 DocPoint Festival Kotimainen kilpailu

Teatteriensi-ilta 22.3.2024