Poika ja ilves 10 vuotta

poikajailves18. joulukuuta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta ”Pojan ja ilveksen” ensi-illasta. Tänään, maanantaina 29.12., se tulee taas kerran televisiosta.

Ilveskanta on lähes kaksinkertaistunut Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viimeisimmän arvion mukaan Suomessa on vähintään puolitoista tuhatta ilvestä. Muutama viikko sitten nähtiin ilves Otalammellakin.

Mutta koska Suomessa on puolitoista tuhatta ilvestä, on meillä joidenkin mielestä puoli miljoonaa vahinkoa.

Ministeriö arvioi, että tänä vuonna ilvekset tappavat kaikkiaan noin 800 poroa. Valtion maksettavaksi siis tulee noin puolen miljoonan euron vahingonkorvaukset. Viime vuonna ilvekset aiheuttivat porotaloudelle noin 300 000 euron vahingot.

Koko Pohjois-Suomessa on tänä vuonna voinut saalistaa 66 ilvestä. Riistanhoitopiirit ovat voineet myöntää vahinkoperusteisia lupia koko metsästysvuoden ajan. Kiintiöilveksiä saa metsästää vain joulukuun alusta helmikuun loppuun.

Ministeriön määräys ylittää reilusti Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvioiman kestävän verotuksen poronhoitoalueella, mutta samalla ministeriö olettaa, että Pohjois-Suomen riistanhoitopiirien saamaa kiintiötä ei kuitenkaan käytetä täysimääräisesti.

Helmikuussa sitten nähdään, onko kaksinkertaistunut ilveskanta ehkä jälleen yksinkertaistunut. Siitähän se elokuvakin oikeastaan kertoo.

Itse odotan vielä sitä ensimmäistä havaintoa luonnonvaraisesta ilveksestä.