OMPELIJATAR (2015)

Ompelijatar-kuva

Ompelijatar Martta Johanna Koskinen (1896-1943) oli punakaartissa vuoden 1918 sodan aikana ja tuomittiin sodan lopulla vankeuteen. Vapautumisensa jälkeen hän oli Suomessa merkitty ihminen, jota virkavalta seurasi.

Martta löysi yhteisen aatteen monien samanlaisia kokeneiden kanssa ja päätti ryhtyä taistelemaan ihanteidensa puolesta. Viisitoista vuotta myöhemmin hänet tuomittiin uudelleen ja se vain vahvisti vakaumusta. Toiminta jatkui entistä aktiivisempana huolimatta tietoisuudesta, että seurauksena saattoi hyvinkin olla kuolemantuomio.

Elokuva seuraa Martta Koskisen ja hänen lähipiirinsä elämää, ja liittää ne laajempiin kokonaisuuksiin, hänen aktiiviseen toimintaansa, ajan aatteisiin, Helsingin ja Suomen historiaan. Hänen historiansa avautuu arkistomateriaalin kautta, jossa keskeistä osaa esittävät valtiollisen poliisin asiakirjat sekä Martan henkilökohtaiset kirjoitukset.

Dokumentti luo 1920-1940 -lukujen Suomesta näkymän, jota ei ole paljon käsitelty. Asiakirjat kertovat ihmisten järjestelmällisestä valvonnasta, jota poliisin kymmenet työntekijät suorittivat valtiojohdon ohjaamina, mutta joka ei olisi toiminut ilman satoja ilmiantajia ja todistajia, ilman maata hallitsevaa pelon ja vainoharhaisuuden ilmapiiriä.

Martta Koskinen on yksi esimerkki tämän vainoharhan kohteista. Hän on viimeinen valtiovallan Suomessa teloittama nainen.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ville Suhonen
Kuvaus: Pekka Uotila
Leikkaus: Tuuli Kuittinen
Äänisuunnittelu: Pietari Koskinen
Lavastus ja pukusuunnittelu: Kaisa Mäkinen
Rekvisiitta: Teija Ahonen, Raimo Mikkola
Näyttelijät: Vera Kiiskinen, Mila Nirhamo, Pekka Milonoff, Laura Birn, Elena Leeve, Vilma Melasniemi, Taisto Oksanen, Antti Seppänen, Antti Virmavirta, Nicholas Wancke, Seppo Louhi
Tuotanto: Illume Oy / Pertti Veijalainen, Merja Ritola, Venla Hellstedt
Kesto: 93 min

Palkinnot:

Jussi-palkinto, paras dokumenttielokuva 2015

Jussi-ehdokas, paras käsikirjoitus (Ville Suhonen), paras leikkaus (Tuuli Kuittinen), paras äänisuunnittelu (Pietari Koskinen) 2015

Kotimaisen kilpailun erikoispalkinto, Tampereen elokuvajuhlat 2016

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2016

Valtion laatutuki 2016

OMPELIJATAR Yle Areenassa

ELOKUVAN KOTISIVUT