Liiton Woiman kesä

Fudisturnaus2 Julkaistu Lehtiset-elokuvakulttuurilehdessä 3/10

Jalkapallon jalo aate oli jälleen tänä kesänä koetuksella, kun MM-kisoissa tuomarit eivät nähneet pallon käyneen maalissa ja paitsiot ja rangaistuspotkutkin olivat usein vähän niin ja näin. Onneksi neljä parasta joukkuetta selviytyi ansaitusti mitalipeleihin.

Liiton Woiman pelaajien ei tarvinnut omista kesän kotimaisista turnauksista purnata, sen verran kuranttia tavaraa kentällä nähtiin.

Osallistuimme ensi kertaa teatterialan Kultainen Kenkä -turnaukseen, joka on järjestetty jo vuodesta 1992. Nuoret, terhakkaat ja hyväntuuliset teatterityöntekijät eri puolilta Suomea näyttivät mallia elokuva-alan konkareille Käpylän urheilupuistossa. Alkukankeudesta toivottuamme pelit lähtivät sujumaan kuin itsestään ja lähellä oli jopa tasapeli.

Kesän helteet olivat selvästi verottaneet peli-intoa Hermannin kentillä, mutta turnaukset herättävät aina. Itse olin tullut puolikuntoisena paikalle katsomaan, vaan eihän sitä voinut olla pelin tuoksinaan kirmaamatta kun näki kuinka hauskaa kentällä on. Onneksi ottelut olivat lyhyitä ja vaihdot nopeita, kroonisilta vammoilta vältyttiin.

Turnauksen pitkä historia näkyi mallikkaina järjestelyinä ja hyvänä yhteishenkenä.

fudisturnaus6Liiton Woiman kesäohjelmistoon kuului ensi kertaa myös jalkapalloleiri, ns. Voimapäivät. Ne järjestettiin Ruskelan vanhalla koululla heinäkuussa, parhaaseen MM-kisa-aikaan. Kymmenkunta pelaajaa sai pikakurssin verryttelyn, harjoittelun ja taktiikan saloihin, vetäjänä Malmin Palloseuran aktiivina toimiva Frank ”Armoton” Johansson. Iltaohjelmana kaksi mainioita MM-ottelua, Hollanti-Brasilia ja Uruguay-Ghana. Tai oikeastaan vain tuo jälkimmäinen oli pelillisesti mainio.

Harjoituspäivän jälkeinen aamu aloitettiin rehvakkailla punnerruksilla (mikäli muistan oikein) ja englantilaisen aamiaisen jälkeen katsottiin Douglas Gordonin ja Philippe Parrenon dokumentti ”Zidane – un portrait du 21e siècle”.

Voimapäivät pyritään järjestämään myös ensi kesänä ja näin varmistamaan, että tästä lähtien Liiton Woima osaa verrytellä niin ammattimaisin ottein että vastustajat katselevat sitä pelonsekaisin tuntein ennen kohtaamista.

Fudisturnaus1Leirin tuloksia nähtiin elokuussa elokuva-alan turnauksessa, joka järjestettiin nyt viidettä kertaa. Käsikirjoittajien vetovastuu Brahenkentällä sujui mainiosti, vaikka pieneksi pettymykseksi osoittautui paljon huhutun kuvaajien joukkueen poisjääminen h-hetkellä. Kolmen pelin jälkeen tuntui, että vielä olisi ollut virtaa lisäotteluille.

Tänä vuonna Liiton Woiman pelissä oli sellaista ilomielistä rentoutta, että tulokset jäivät sivuseikoiksi. Olimme keski-iältämme selkeästi turnauksen vanhin joukkue: ylpeänä estradille asteli pelaajia viideltä vuosikymmeneltä. Ikähaitarista huolimatta Ohjaajia vastaan antauduttiin vain tiukasti 1-2 ja voittajajoukkue Käsikirjoittajia vastaan parhaassa ottelussamme 2-3. Maalintekijöinä kunnostautuivat Mikko Kallinen kahdesti ja Jorma Höri kerran, turnauksen komeimmalla maalilla, kierteisellä kaukolaukauksella vasemmalta laidalta.

Monet Liiton Woiman pelaajat voisivat yhtä hyvin pallotella näissä kummassakin vastustajajoukkueessa, mutta uskollisuus on ollut erittäin kiitettävää, mihin varmasti on paljolti vaikuttanut joukkueen säännölliset ympärivuotiset harjoitusajat. Lienemme siinä suhteessa ainutlaatuinen joukkue elokuva-alan piirissä. Silti 70-80 -luvuilla syntyneitä uusia pelaajia toivoisi ilmaantuvan jatkossa entistä enemmän mukaan.

fudisturnaus4Viimeinen ottelu Tuottajia vastaan meni uusia pelitaktiikoita kokeillessa. Tulos ei mairittele – en nyt edes muista montako kertaa verkko heilahti – mutta elokuva-alan turnauksessa hienoa on se, ettei häviäminen pilaa pelinautintoa. Niin harvoin näin suuri joukko elokuva-alan vaikuttajia kokoontuu yhteen hyvässä hengessä, että jokaisesta hetkestä voi ottaa ilon irti.

Loppuilta sujui rattoisasti Arlan saunassa ja Cellassa. Joku saattoi piipahtaa katsomassa Bonon lavashowta, mutta jälkipelit olivat kuitenkin illan siistein anti ja täydensivät hienosti jo perinteeksi muodostuneen turnauksen. Onnea myös uusille mestareille! Ensi vuonna tavataan!

Liiton Woiman joukkue Elokuva-alan turnauksessa

Ylärivi vasemmalta: Ville Suhonen, Esa Illi, Kauko Lindfors, Matti Lahtinen, Tazu Ovaska (m), Pirkko Tiitinen, Jani Lipponen, Mikko Kallinen.

Alarivi: Robert Suhonen, Pietari Koskinen, Jouko Aaltonen, Jorma Höri (k), Minna Frii, Iiris Saaren-Seppälä, Laura Kuivalainen, Marita Hällfors.

fudisturnaus5